Jak správně skladovat ovoce a zeleninu?
Sklizeň ovoce a zeleniny lze rozdělit na dva druhy. První letní úroda často vydrží jen pár dní, a proto je potřeba jí včas zavařit, zamrazit nebo sníst. My se teď důkladněji podíváme na ovoce a zeleninu, která se sklízí na přelomu léta a podzimu a je tak ideální na skladování. Při správném skladování nám pak vydrží až do zimy.
Čistota především
Před sklizní ovoce a zeleniny se ujistěte, že jsou skladovací prostory opravdu čisté. Stejně tak by měly být čisté i bedýnky a přepravky, do které budeme ovoce a zeleninu ukládat. Pokud je navíc vydesinfikujete, rozhodně tím nic nezkazíte.
Na čistotu je třeba dbát už při samotné sklizni ovoce, kdy i košíky, nádoby nebo nástroje měly být co možná nejčistší. K uskladnění pak vybíráme pouze zdravé kusy se stopkou, při výběru pak vyřadíme právě ty kusy ovoce, které jsou otlučené nebo napadené škůdci.
Skladovací podmínky
Ovoce skladujeme převážně ve sklepních prostorech, kdy se teplota v místnosti blíží k nule, ale nemrzne tu. Nižší teplota zaručí delší trvanlivost ovoce a vyšší vlhkost zase zaručí delší trvanlivost plodů. U novostaveb nejsou tyto podmínky vždy reálné, dopomoci si k nim můžete častějším větráním, jen buďte opatrní, aby otevřené okno a vůně ovoce do sklepa zbytečně nepřilákalo hlodavce.
Pokud nemáte sklep, nemusíte zoufat. Bohatě si vystačíte s bednami naplněné rašelinou. Ovoce pak prokládejte vrstvou hlíny ve výšce minimálně 3 cm. Takto připravené a dobře uzavřené bedny pak můžete skladovat na místě, kde teplota v zimě neklesá pod bod mrazu.
Jablka a hrušky pokládáme slupkou dolů do přepravek, které ještě předtím vyložíme novinovým papírem. Zatímco kořenovou zeleninu zapichujeme do směsi hlíny a písku, tak aby se jednotlivé kusy navzájem nedotýkaly. Do písku pak můžeme uložit i nejrůznější druhy košťálové zeleniny, jako je salát nebo zelí.