Papája- ovoce andělů



Papája je velmi chutné ovoce a patří mezi oblíbené. Toto sladké ovoce příjemné chuti měl také rád Kryštof Kolumbus. Říkal o papáje, že je ovocem andělů. Papája obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek, vodu, sacharidy, bílkoviny, antioxidanty a také báječnou vlákninu. Z vitamínů můžeme v papáje najít A, B1, B3, B5, B9 (kyselinu listovou), C, E a vitamín K. Z minerálních látek najdeme v papáje draslík, vápník a také hořčík. Papája díky vitamínům prospívá našemu imunitnímu systému. Díky tomu je nižší pravděpodobnost, že bychom se nachladili anebo dostali chřipku.

papája

Papája má také protizánětlivé účinky. Protože papája obsahuje velké množství vlákniny, je prospěšná našemu trávení a podporuje peristaltiku střev. Předchází tak plynatosti a zácpě. Papája je také vhodnou prevencí rakoviny tlustého střeva. Papája je také chrání naše oči před škodlivými UV paprsky. Obsahuje antioxidant zeaxantin. Ten filtruje paprsky, které nám poškozují sítnici. Díky těmto vlastnostem zeaxantin snižuje riziko makulární degenerace. Také udržuje sliznici v naších očích zdravou. Vysoká hladina cholesterolu může zablokovat cévy a tepny a zapříčinit kardiovaskulární onemocnění.

ovoce papája

Nicméně vitamín C, vláknina a antioxidanty snižují hladinu cholesterolu v naší krvi.  Papája také redukuje v krvi lipidy a triglyceridy. Papája je zcela prospěšná pro naše srdce. Papája se dá skvěle využít v kuchyni. Můžeme si z ní připravit smoothie anebo bowle s ananasem a papájou. Papája se skvěle hodí do různých zákusků a moučníků a do ovocných salátů a můžeme ji využít na ovocné špízy. Ovocné špízy a saláty jsou skvělou ovocnou bombou a ocení ji určitě i děti. Papája nemusí být připravovaná jen „nasladko“, ale skvěle se hodí i k masu a rybám. Vynikající je například losos s papájou, ovocný salát s papájou a kuřecím masem či rybí nugetky s ovocným salátem, do kterého přidáte papáju.